Intellectueel eigendomsrecht

Bent u uitvinder, ontwerper, ontwikkelaar of auteur? Heeft u zelf bijvoorbeeld een boek geschreven of een foto gemaakt? Anderen mogen uw creaties dan niet zomaar gebruiken. Het is ontzettend vervelend als er zonder uw toestemming misbruik wordt gemaakt van ontwerpen, merken, logo’s, handelsnamen, domeinnamen, uitvindingen, teksten en foto’s. Een ander maakt op die manier inbreuk op uw intellectuele eigendomsrechten.

Intellectueel eigendom als verzamelnaam

Om uw rechten als maker te beschermen, is het intellectueel eigendomsrecht in het leven geroepen. Het is een verzamelnaam voor verschillende rechten die u kunt hebben ten aanzien van uw creaties. Denk daarbij aan:
- auteursrecht
- merkenrecht en merkregistratie
- handelsnaamrecht
- domeinnaamrecht
- octrooirecht

Het intellectueel eigendomsrecht is een exclusief recht van de maker. U mag bepalen wat er met uw foto, uitvinding of merk gebeurt. U mag het gebruiken, verveelvoudigen (verspreiden) en/of exploiteren (verkopen). Omdat het een exclusief recht is, kunt u het inroepen tegen iedereen die inbreuk maakt op uw intellectueel eigendomsrecht. 

Naast bovengenoemde gebieden, omvat het intellectueel eigendomsrecht nog een aantal andere categorieën. Zo heeft u een portretrecht wanneer iemand een foto, video of kunstwerk van u maakt. 

Waarom is het intellectueel eigendomsrecht voor u belangrijk?

Het intellectueel eigendomsrecht is dus heel breed en belangrijk voor u als bedrijf. Het beschermt namelijk een belangrijk onderdeel van het bedrijfskapitaal van ontwerpers en ondernemers. 

Het intellectuele eigendomsrecht is niet alleen belangrijk voor u, maar ook voor degene die gebruik maken van uw idee of product, zoals distributeurs, licentiehouders, merk- en octrooihouders en eindgebruikers. Op die manier is helder en duidelijk wat er allemaal met uw product mag worden gedaan door anderen. Helaas gaat het in de praktijk vaak mis. Afspraken worden niet of niet goed genoeg gemaakt, waardoor uw creatie bijvoorbeeld wordt aangepast of gebruikt op een manier waar u niet blij mee bent. Daarom is het erg belangrijk dat u van tevoren goede afspraken maakt met derden. Onze intellectueel eigendom advocaten helpen u hier graag bij. 

U bent aangesproken vanwege vermeende inbreuk op een intellectueel eigendomsrecht

Ook als u een claim krijgt over (vermeende) inbreuken op de intellectuele eigendomsrechten, kunt u bij ons terecht. Bent u benaderd, misschien zelfs door een intellectueel eigendom advocaat en moet u stoppen met het maken van een inbreuk en/of schadevergoeding betalen? Wij kennen beide zijden van de medaille en kijken graag kritisch met u mee. Onderneemt u niet tijdig actie en reageert u niet op een sommatiebrief? Dan kunt in geconfronteerd worden met rechtszaken en hoge kosten. Het is daarom goed om zo snel mogelijk advies in te winnen om de schade te beperken. 

Uw intellectueel eigendomsrecht advocaat in Breda

Voor ieder onderdeel van het intellectueel eigendomsrecht gelden andere regels. Daarom is het voor u van belang om een specialist in te schakelen, een intellectueel eigendomsadvocaat die u in duidelijke taal kan informeren over uw positie. Elzemiekek Schouten is specialist op het gebied van intellectuele eigendom en adviseert en procedeert op alle onderdelen van het intellectueel eigendomsrecht. 

Actualiteiten en kennis

Op onze website vindt u in de Kennisbank artikelen over het intellectueel eigendomsrecht. Ook bloggen onze intellectueel eigendomsrecht advocaten regelmatig over actuele onderwerpen op dit gebied. Wilt u meer weten? U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen.

DSC_8571.jpg
  • LinkedIn - Black Circle

Bezoekadres:

Kessels Advocaten

Julianalaan 1

4819 AB Breda

T: +31 (0)76 525 3535

E: info@kesselsadvocaten.nl

Correspondentieadres:

Postbus 2090

4800 CB Breda

  • facebook-logo-button (5)
  • twitter-logo-button (3)
  • linkedin-logo-button

© 2019 Flor-IT - www.flor-it.nl