top of page
Familie en erfrecht.png

Mediation

Mediation echtscheiding

Om tot een echtscheiding te komen, kunt u ook samen kiezen voor mediation. In dat proces gaat u samen met de mediator om de tafel zitten om oplossingen te vinden op alle terreinen. Tijdens de mediation wordt ook gewerkt aan het ouderschapsplan.

Wanneer kan ik kiezen voor mediation?

Veel mensen denken dat mediation alleen mogelijk is als je nog goed met je aanstaande ex-partner kunt opschieten. Als er weinig spanningen zijn en de communicatie nog altijd prettig verloopt. Gelukkig klopt dit niet. Mediation is in veel zaken geschikt. Ook als de relatie niet meer goed is en de communicatie moeizaam verloopt. Als er nog de bereidheid is om samen aan tafel te zitten en samen te overleggen dan is mediation een verstandige keuze.

Door mediation voorkomt u verdere escalatie. Onder begeleiding van Mirelle van Berckel-van der Rijken of Marc van Bruggen gaan de partners samen in overleg over de gevolgen van de scheiding. Zij geeft juridisch informatie en legt u uit wat de juridische kaders zijn. De partners verbinden zich open en eerlijk te overleggen en om zich in te spannen om met elkaar tot een regeling te komen die zo veel als mogelijk recht doet aan elkaars belangen.

Bij mediation geldt een aantal spelregels. Die spelregels staan in de mediation-overeenkomst die tijdens de eerste bespreking wordt doorgenomen.

Samen tref je een regeling en houd je het heft in eigen handen. De afspraken worden vastgelegd in een convenant en (als er minderjarige kinderen zijn) een Ouderschapsplan. Je voorkomt zo dat je de beslissingen over de gevolgen van de scheiding uit handen geeft aan iemand die je niet kent (de rechter). Het maken van eigen beslissingen leidt over het algemeen tot een beter resultaat.

Wie kan zich mediator noemen

Mediator is geen beschermde titel; in principe kan iedereen zich mediator noemen. De Mediation federatie Nederland (MfN) en de Vereniging voor Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) stellen steeds strengere eisen aan aangesloten mediators, om de kwaliteit van mediation te bevorderen. Mirelle van Berckel is lid van de vFAS en de MfN.

Kosten van mediation

In mediationzaken wordt veelal op urenbasis gewerkt. Ook bestaat er een mogelijkheid een pakketprijs af te spreken. Indien één van de partners in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand, wordt gewerkt tegen betaling van de eigen bijdrage die de Raad voor Rechtsbijstand oplegt, en de helft van het regulieren uurtarief.

Neemt u gerust vrijblijvend contact met ons op!

DSC_9033.jpg
  • LinkedIn - Black Circle
bottom of page