top of page
  • Jessica van Gastel

Aftrek partneralimentatie flink aangepakt: grote consequenties!

In alimentatieland gaat er vanaf 2020 veel veranderen. De alimentatieduur gaat drastisch naar beneden en dat slokt heel veel aandacht op. Ietwat ondergeschoven daardoor is echter dat ook de fiscale behandeling van partneralimentatie behoorlijk op de schop gaat, mits belastingplan 2020 doorgaat. Tot en met 2019 is partneralimentatie volledig en onbeperkt aftrekbaar. Vanaf 2020 wordt die aftrek stapsgewijs beperkt tot 37 % in 2023. Het gaat met stapjes. 46 % in 2020, 43 % in 2021 en 40 % in 2022.


Mijn verwachting is dat dit voor reeds lopende alimentatieverplichtingen fikse consequenties kan hebben. De rechtspraak zal moeten beoordelen of de fiscale wijziging een wijziging van omstandigheden is die herberekening van de alimentatie rechtvaardigt. Toen in het verleden de forfaitaire aftrekbaarheid van kinderalimentatie werd afgeschaft oordeelde de rechtspraak in grote lijnen dat dit herberekening kon rechtvaardigen.


Het nieuwe systeem zal dus in diverse zaken leiden tot een veel lager netto besteedbaar inkomen aan de zijde van de alimentatiebetaler. De aftrekbaarheid is ook namelijk een belangrijke variabele bij het bepalen van de hoogte van de alimentatie. Indien iemand € 2.000,- per maand dient te betalen en maximaal kan aftrekken, leidt netto in de portemonnee tot een last van

€ 960,- in het huidige regime. In 2020 zou dat

echter al € 1.080,- zijn en in 2023 al € 1.260,-. Een verschil van

€ 300,-.


Hoe hoger het bedrag, hoe groter de consequenties. In sommige lopende verplichtingen is er alle rede voor herberekening. In procedures of onderhandelingen die nu lopen over alimentatie dient zorgvuldig rekening te worden gehouden met deze ontwikkelingen. Voor de hand ligt dan een afbouwregeling, zeker in zaken waarin de draagkracht bij de man volledig wordt benut voor alimentatie.


Vragen en/of behoefte aan maatwerk? Aarzel niet ons kantoor te benaderen.69 weergaven

Comments


bottom of page