top of page
  • Foto van schrijverSimone Dirven

Betaal je de zoektocht naar Pokémon met je privacy?

Het kan u niet ontgaan zijn: de app Pokémon Go is een rage, zowel in binnen- als buitenland. Pokémon Go is een zogeheten ‘augmented reality’ spel waarin spelers zodra zij het scherm van hun telefoon ergens op richten, Pokémon figuren in de echte wereld zien verschijnen. Deze figuren zijn vervolgens te vangen, waarbij punten kunnen worden verdiend. De rage begint inmiddels zorgwekkende vormen aan te nemen zoals ook blijkt uit onderstaande foto op twitter, genomen in Central Park deze week:En wat dacht u van deze foto? Deze man ving een Pokemon tijdens de bevalling van zijn vrouw:

Toch zitten er haken en ogen aan de razendpopulaire game. Prorail riep eerder deze week spelletjesproducent Nintendo al op om de game veiliger te maken, nadat een aantal mensen op het spoor was gaan zoeken naar Pokémon poppetjes. Ook het AMC ontdekte Pokémonspelers in de kelder van het ziekenhuis. Het Holocaust museum in Washington gaf ook aan dat de grens is bereikt, omdat spelers zelfs in het museum het spel speelden. Het fanatisme van sommige gamers lijkt geen grenzen te kennen.


De vraag is tot welke apps en gegevens op je telefoon Nintento toegang heeft. Deze vraag speelt altijd bij apps, maar in het geval van zo’n populair ‘augmented reality’ spel wellicht nog meer. Om de poppetjes te kunnen zien, is een koppeling nodig met onder meer de camera van de telefoon, wifi en GPS locatie. Eerder kwam al naar buiten dat de ontwikkelaar van de app in sommige gevallen volledige toegang krijgt tot je Google-account. Dat betekent volledige toegang tot onder andere je e-mail.


De Autoriteit Persoonsgegevens heeft aangegeven geen onderzoek te zullen starten naar de app, omdat de toegang tot het volledige Google account een fout zou zijn van de ontwikkelaar. De ontwikkelaar zou deze fout zo snel mogelijk herstellen. Ik moet de app nageven dat ze een heldere privacy policy hebben geschreven. De vraag is natuurlijk altijd in hoeverre gebruikers van de app de policy zullen lezen. Het is immers een populair spel, waarbij meedoen niet belangrijker lijkt dan winnen. Wie van de gebruikers leest dan eerst de privacy policy? De ‘fout’ van de ontwikkelaar lijkt spelers van de game niet te weerhouden om het spel en masse te spelen. Dat betekent dus dat het de spelers weinig uitmaakt of de ontwikkelaar al dan niet toegang krijgt tot privacygevoelige informatie zoals e-mail.

In 2017 treedt nieuwe privacywetgeving in werking, de Algemene Verordening Gegevensbescherming.


Vooruitlopend daarbij zal de app een privacy policy moeten schrijven die is afgestemd op het publiek. Er zal dus een Nederlands document moeten komen, dat ook voor jongere appgebruikers goed te begrijpen is. Het zou zo’n populaire app als  Pokémon Go sieren als ze nu zo transparant mogelijk zouden zijn over hoe ze omgaan met persoonsgegevens.


Het verhaal wordt ongetwijfeld vervolgd. Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat een collega of klant ineens op zoek gaat naar een Pokémonfiguur in mijn dossierkast.

2 weergaven

Comments


bottom of page