Simone Dirven
Echtscheiding en hypotheek
Bijgewerkt op: 13 feb. 2019
Een belangrijk onderwerp van gesprek bij een echtscheiding is vaak de gezamenlijke woning. Wie blijft er in het huis, wie mag er eventueel tijdelijk nog in blijven wonen en wanneer moet het huis verkocht worden? Wie betaalt de lasten? En wat nou als de hypotheek niet betaald wordt? Allemaal vragen die geen eenduidig antwoord kennen. Tijdens bijvoorbeeld mediation of een overlegscheiding zijn het standaardonderwerpen die aan bod komen.
Als u niet gezamenlijk eigenaar bent van het huis, dan kan de eigenaar na de scheiding in het huis blijven wonen. Staat het huis echter op naam van beide partners, dan zijn er verschillende scenario's mogelijk. Wanneer één van beide partners de hypotheek in zijn eentje kan betalen, dan kan hij of zij de andere partner uitkopen. Maar wat nou als het huis onder water staat? Daar zult u dus goede afspraken over moeten maken. In de praktijk komen onze familierecht advocaten nog wel eens tegen dat een partner niet meewerkt aan het overschrijven van de hypotheek of ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Ook voor deze zaken kunt u bij ons terecht.
Een ander scenario is dat u beiden niet het huis alleen kunt betalen, of u niet in het huis wilt blijven wonen om wat voor reden dan ook. In dat geval moet het huis worden verkocht. Ook dan kunt u geconfronteerd worden met een restschuld. Het is ook mogelijk dat het huisoverwaarde heeft wat vervolgens weer als onderdeel van het pakket aan afspraken tussen twee partners moet worden verdeeld.
Totdat afspraken zijn gemaakt over het verkopen of uitkopen, bent u beiden verantwoordelijk voor het betalen van onder meer de hypotheek. Wanneer u onze familierecht advocaten inschakelt, zullen zij al in een vroeg stadium proberen om hierover afspraken te maken met uw partner.