top of page
  • Foto van schrijverSimone Dirven

Helpt een watermerk of logo op je foto bij de bescherming van je auteursrecht?

Deze week werd ik gebeld door een fotograaf. Hij vertelde me dat hij graag op zijn website een portfolio wil bijhouden. Logisch, hij wil zijn potentiele klanten laten zien wat hij in huis heeft. Op die foto’s in zijn portfolio had hij een watermerk aangebracht. Aan de rechteronderkant ook nog een klein logo. ‘Dat watermerk ziet er niet uit, maar het is toch verplicht?’. Nee, dat is niet zo. Maar soms kan het wel handig zijn. Hetzelfde geldt voor het aanbrengen van je logo op je foto’s. In dit blog leg ik uit wat hier de juridische betekenis van is.


Niet nodig voor het auteursrecht Ik vertel mijn cliënten altijd dat een auteursrecht een soort cadeautje is van de wetgever. Een beloning wanneer je iets hebt gemaakt. Iets is voor auteursrechtelijke bescherming vatbaar als het een eigen, origineel karakter heeft en het persoonlijk stempel van de maker draagt. Dat is het juridische criterium. Daarvoor is het niet nodig dat je het auteursrecht vastgelegd, zoals bij merken wel het geval is. Het is dus juridisch gezien ook niet nodig dat je een watermerk of logo aanbrengt op een foto waar je het auteursrecht op hebt.


Maar het kan wel handig zijn Wat is dan het voordeel van een watermerk of een logo? Het geeft een duidelijk signaal: let op, deze foto heb ik gemaakt, of op deze foto heb ik het auteursrecht. Het maakt het moeilijker voor anderen om de foto zonder je toestemming te gebruiken. Maar het zegt dus niets over of je ook daadwerkelijk het auteursrecht hebt. Dat staat los van het watermerk of het logo. Bovendien is het technisch gezien mogelijk om een watermerk of logo te verwijderen van een foto, maar je verhoogt wel de drempel.


Handig is niet altijd fraai Persoonlijk vind ik het geen gezicht, zo’n watermerk. Een klein logo op een foto valt minder op. Het is lastiger te verwijderen of mensen die kwaad zouden willen. Ik zou zelf alleen voor een logo kiezen. Dat is commercieel ook nog eens heel slim: vindt iemand je foto mooi dan weet diegene je gelijk te vinden. Dat is een afweging die iedere fotograaf voor zich moet maken. Maar verplicht is het zeker niet.


Wat kun je doen als iemand toch je foto ten onrechte gebruikt? Niets is zo vervelend als wanneer je ergens je best op hebt gedaan en een ander gaat ermee aan de haal. Of je nu wel of geen watermerk of logo hebt aangebracht op je foto’s, als je kunt aantonen dat je het auteursrecht hebt dan is er gelukkig een aantal juridische mogelijkheden. Neem daarvoor vrijblijvend contact met ons op!


Mr. Simone Dirven

591 weergaven
bottom of page