Absolute competentie:
De absolute competentie bepaalt naar wat voor soort rechter u moet gaan. Voor een civiele zaak in eerste aanleg (een conflict met een particulier of een organisatie) kunt u terecht bij de kantonrechter of de civiele kamer van de rechtbank. In eerdere kennisbank post heb ik beschreven wanneer u naar de kantonrechter moet. Voor de overige zaken kunt u terecht bij de civiele kamer van de rechtbank. Tegen de uitspraak in eerste aanleg kunt u eventueel in hoger beroep gaan. Het hoger beroep dient bij een gerechtshof. Indien u nog in cassatie gaat wanneer u het niet eens met de uitspraak in hoger beroep dan kunt u daarvoor terecht bij de Hoge Raad.
Relatieve competentie:
De relatieve competentie bepaalt in welke plaats u naar de rechter moet gaan. Het kan zo zijn dat wanneer u een overeenkomst met iemand heeft, bijvoorbeeld een koopovereenkomst of een arbeidsovereenkomst, er in die overeenkomst staat vastgelegd welke rechter bevoegd is, mocht zich een conflict voordoen. Is er niets afgesproken dan is in principe de rechter van de woonplaats van de gedaagde bevoegd. Maar het kan zijn dat de wet bij een bepaald soort zaken afwijkt van de hoofdregel, bijvoorbeeld bij arbeidszaken of huurzaken.
Nederland kent 11 rechtbanken: rechtbank Amsterdam, rechtbank Den Haag, rechtbank Gelderland, rechtbank Limburg, rechtbank Midden-Nederland, rechtbank Overijssel, rechtbank Noord-Holland, rechtbank Oost-Brabant, rechtbank Rotterdam en rechtbank Zeeland-West-Brabant.
Nederland kent vier gerechtshoven: Amsterdam, Arnhem-Leeuwarden, Den Haag en ’s-Hertogenbosch. De Hoge Raad is gevestigd in Den Haag.
Comentários