top of page
  • Foto van schrijverSimone Dirven

Koop op afstand

Wanneer u iets koopt op afstand dan gelden daar bepaalde regels voor.


Ten eerste is het belangrijk om te onderscheiden wanneer uw koop valt onder koop op afstand en wanneer niet. Koop op afstand is wanneer u: online producten bestelt, via een postorderbedrijf producten bestelt, via een bestelbon producten bestelt, via fax producten bestelt, via de telefoon producten bestelt. Het is belangrijk om te weten dat de regels voor koop op afstand alleen gelden wanneer u iets koopt van een bedrijf, deze regels gelden niet bij koop van een particulier!


Let goed op, wanneer u een ondernemer online of via een telefoonboek opzoekt en u bestelt vervolgens telefonisch bij deze ondernemer dan valt het niet onder koop op afstand. Het kopen van een registergoed, het kopen van rookwaren en etenswaren uit automaten en het telefonisch opdracht geven voor een verbouwing vallen ook niet onder koop op afstand.

Als u iets koopt op afstand dan heeft u een bedenktijd van veertien dagen.


Dit geldt voor veruit de meeste, maar niet voor alle producten. Producten waarvoor geen verplichte bedenktijd is zijn bijvoorbeeld producten die snel kunnen bederven zoals etenswaren of producten die tijdsgebonden zijn zoals reizen. Daarnaast kunnen producten een verzegeling hebben en niet meer teruggestuurd worden wanneer deze zegel doorbroken is. Tot slot heeft u geen bedenktijd voor een dienst indien deze dienst binnen veertien dagen begint.


Een ondernemer moet u altijd informeren over de bedenktijd van minimaal veertien dagen. Als de ondernemer dat niet doet, dan wordt de bedenktijd verlengd met een jaar. Als u binnen de bedenktijd het product wilt retourneren, dan is de ondernemer gehouden u uw geld terug te geven, inclusief de bezorgkosten. De kosten voor het terugsturen van het product zal u wel zelf voor uw rekening moeten nemen.

3 weergaven

Comments


bottom of page