top of page
  • Foto van schrijverSimone Dirven

WhatsApp en Facebook, wat is de impact op je privacy?

In 2014 heeft Facebook Whatsapp overgenomen. Dat lijkt een logische stap. Facebook is een gratis dienst die geld opbrengt door data van gebruikers te analyseren en te delen. Via Facebook kun je als bedrijf heel doelgericht adverteren, doordat Facebook zoveel informatie heeft over haar gebruikers. Ten tijde van de overname beloofde de top van Facebook nog dat zij geen data zou gaan delen. Dat blijkt nu toch anders te zijn. Facebook heeft namelijk laten weten dat zij onder meer het 06-nummer van WhatsApp gebruikers gaat gebruiken in Facebook. En dat houdt de privacygemoederen nogal bezig.  De Autoriteit Persoonsgegevens, toezichthouder op dit gebied, heeft aangegeven zich zorgen te maken over het delen van data tussen Facebook en WhatsApp. De Britse toezichthouder zit er bovenop. Ook minister Van der Steur heeft zijn zorgen geuit over dit datadelen. Wat is er precies aan de hand en hoe concreet zijn die zorgen nu?


Om het datadelen juridisch gezien mogelijk te maken, heeft WhatsApp haar gebruikersvoorwaarden gewijzigd. WhatsApp gebruikers krijgen hiervan een melding in de app. Zij moeten akkoord gaan met de gewijzigde voorwaarden. Als je akkoord gaat, stem je in met het delen van je 06-nummer. Maar wat betekent dat eigenlijk? Dat betekent dat Facebook je vriendschapssuggesties kan doen van mensen die in je adresboek staan. Gebruikt u uw mobiel ook zakelijk? Dan zie je dus ineens klanten op Facebook terugkomen. En zij u ook. Facebook kan ook zien hoe vaak u WhatsApp opent en met wie u chat. Koopt u een kast op Marktplaats en heeft u contact met de verkoper via WhatsApp? Ook de verkoper kunt u terugvinden in de vriendschapssuggesties. Terwijl Facebook juist door veel mensen bedoeld wordt om contact te houden met familie, vrienden en kennissen. Bekenden dus.


Dat dit bizarre en onwenselijke situaties kan opleveren, bleek onlangs wel toen patiënten van een psychiater vriendschapssuggesties kregen via Facebook van andere patiënten van dezelfde psychiater. Stel u bent onder behandeling van een psychiater, dan is het erg belangrijk dat uw privacy goed beschermd wordt. En dan wilt u niet dat uw gegevens via allerlei social media kanalen indirect bekend worden bij andere patiënten.


We weten allemaal dat voorwaarden, ook van apps, niet goed gelezen worden. Ze zijn te lang, onleesbaar en mensen klikken al snel op ‘Akkoord’. Ik ben van mening dat iemand pas echt akkoord geeft, als hij geïnformeerd is over waar hij nu mee instemt. Met andere woorden moet iemand weten waarvoor hij nu akkoord geeft en wat dit voor hem betekent. Dat is vaak niet het geval.


Heeft u al op ‘Akkoord’ geklikt? Dan is het nog niet te laat. Via ‘Instellingen’, ‘Account’ en dan ‘Privacy’ kunt u het delen van gegevens met Facebook uitzetten binnen dertig dagen nadat u uw akkoord heeft gegeven. U krijgt dan van WhatsApp de melding dat u deze keuze later niet meer kunt wijzigen.


Het is sowieso raadzaam om zakelijk en privé te scheiden door verschillende telefoons te gebruiken, of geen social media applicaties te installeren op een telefoon die u ook zakelijk gebruikt. Bovendien kan het geen kwaad om eens in te loggen in uw Facebookaccount om te kijken welke gegevens u nu ook alweer deelt met vrienden en vrienden van vrienden en welke informatie van u openbaar toegankelijk is. Als iemand dan uw vriendschapssuggestie krijgt, is de beschikbare informatie in ieder geval conform uw wens.


Neem vrijblijvend contact met ons op

Heeft u nog vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact op met  Simone Dirven, advocaat privacyrecht.

11 weergaven

Comments


bottom of page