Privacyrecht

Sinds de inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) op 1 mei 2018, staat het privacyrecht nog meer in de belangstelling. Helaas niet altijd positief, bijvoorbeeld wanneer persoonsgegevens op straat hebben gelegen bij een datalek. Veel ondernemers of (semi)overheden worstelen met de AVG, bang gemaakt door hoge boetes en controles door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Bij ons kunt u terecht met al uw vragen op het gebied van privacyrecht, onder meer met vragen over:

  • Uw juridische positie op grond van de AVG (verwerker, subverwerker, verwerkingsverantwoordelijke, medeverwerkingsverantwoordelijke);

  • Of uw organisatie een functionaris gegevensbescherming (FG) nodig heeft;

  • Welke beveiligingseisen voor uw situatie passend zijn;

  • De vereisten rondom cameratoezicht;

  • Het al dan niet gewenst gebruik van foto’s en video’s online;

  • Of u toestemming nodig heeft om bepaalde persoonsgegevens te verwerken.

Privacy of Data protection impact assessment

In sommige gevallen is het uitvoeren van een DPIA, ook wel PIA of gegevensbeschermingseffectbeoordeling genoemd, verplicht. Bijvoorbeeld als u op grote schaal medische gegevens verwerkt. Ook als het geen verplichting is, kan het raadzaam zijn om een risicoanalyse uit te laten voeren voor de omgang met persoonsgegevens binnen uw bedrijf. Wij maken graag deze nulmeting voor u, zodat u een basis heeft waarmee we samen met u aan de slag kunnen.

Verwerkersovereenkomsten

Wanneer persoonsgegevens van uw klanten door derde partijen worden verwerkt, of wanneer u persoonsgegevens voor een ander bedrijf verwerkt, dan moet u een verwerkersovereenkomst sluiten. U maakt in de verwerkersovereenkomst afspraken over de opslag van de gegevens en hoe omgaan wordt met datalekken of rechten van betrokkenen. Deze afspraken kunt u maken in een part document, maar dat hoeft niet per se. Laat u hierover altijd goed adviseren door een specialist. Wij hebben ruime ervaring met het opstellen van verwerkersovereenkomsten. Afhankelijk van uw wensen en uw situatie, maken we voor u een vaste prijs zodat u weet waar u aan toe bent.  

Verwerkersovereenkomst laten screenen

Heeft u een verwerkersovereenkomst ontvangen? Dan kunt u deze voor de vaste prijs van € 225,= exclusief BTW door onze specialisten laten screenen. We controleren dan of de overeenkomst voldoet aan de eisen die de AVG eraan stelt. Komen we andere juridische aandachtspunten tegen, bijvoorbeeld op het gebied van aansprakelijkheid of toepasselijke algemene voorwaarden? Uiteraard krijgt u hierover van ons ook een kort advies.

Datalekken

Niet ieder beveiligingslek is een beveiligingsincident. Niet ieder beveiligingslek is een datalek. Niet ieder datalek hoeft te worden gemeld. Snapt u het nog? Ieder bedrijf krijgt ooit te maken met een datalek. Op dat moment moet u zelf bepalen of het een datalek is en zo ja of u dit datalek moet melden aan de AP en/of aan de betrokkenen. Dat melden moeten bovendien op korte termijn nadat u wetenschap hebt gekregen van het datalek. Belt u ons daarom altijd gelijk zodra u vermoedt dat een datalek heeft plaatsgevonden. Wij bepalen of het een datalek is dat moet worden gemeld en kunnen u begeleiden in het meldproces. Zo helpen we u om ook imagoschade zoveel mogelijk te beperken.

Uw privacyrecht advocaat in Breda
Simone Dirven is onze specialist op het gebied van privacyrecht en alles wat met de AVG te maken heeft. Zij heeft ruime ervaring in het begeleiden van bedrijven die de bomen niet meer door het AVG-bos zien. Simone Dirven gaat daarbij uit van wat er wél kan in plaats van wat er niet kan. Laat u overtuigen dat de AVG echt geen heikel punt voor u is en neem vrijblijvend contact met ons op!

DSC_8555.jpg
  • LinkedIn - Black Circle

Bezoekadres:

Kessels Advocaten

Julianalaan 1

4819 AB Breda

T: +31 (0)76 525 3535

E: info@kesselsadvocaten.nl

Correspondentieadres:

Postbus 2090

4800 CB Breda

  • facebook-logo-button (5)
  • twitter-logo-button (3)
  • linkedin-logo-button

© 2019 Flor-IT - www.flor-it.nl