top of page
  • Foto van schrijverSimone Dirven

Is een mondelinge overeenkomst rechtsgeldig?

In de wet is bepaald dat een overeenkomst tot stand komt door middel van aanbod en aanvaarding. In Nederland kennen we contractsvrijheid en ook de wijze waarop een overeenkomst gesloten wordt is vormvrij. Dit kan via een compleet uitgeschreven contract maar dit kan ook via afspraken die zijn geschreven op een bierviltje. Ook een mondelinge overeenkomst is rechtsgeldig.


In sommige gevallen is een mondelinge overeenkomst niet voldoende, bijvoorbeeld bij de koop van een onroerend goed. In de meeste gevallen geldt echter dat een mondelinge overeenkomst gelijk is aan een schriftelijke overeenkomst.


Het probleem van mondelinge overeenkomsten is de bewijskracht. In het bewijsrecht geldt: wie stelt moet bewijzen. Indien u stelt dat u een mondelinge overeenkomst heeft gesloten dan moet u dat ook bewijzen. Dat kan erg lastig zijn, bijvoorbeeld wanneer u met een andere partij een overeenkomst hebt gesloten waarbij geen getuigen aanwezig waren. Het is dan ook ten zeerste aan te raden om altijd om een schriftelijke bevestiging van uw afspraak te vragen.

81 weergaven

Comments


bottom of page