top of page
  • Mirelle van Berckel

Scheiden en verhuizen en indexering alimentatie per 1 januari 2023


INDEXERINGSPERCENTAGE KINDER- EN PARTNERALIMENTATIE BEKEND

Onlangs is bekend gemaakt dat het indexeringspercentage voor de kinder- en partneralimentatie met per 1 januari 2023 is vastgesteld op 3,4%.

Betaalt u alimentatie, en heeft u indexering niet uitgesloten, dan is het de bedoeling dat het door u betaalde bedrag met 3,4% wordt verhoogd.

TOESTEMMING VOOR VERHUIZING MET DE KINDEREN?

Het komt vaak voor dat rechters zich moeten buigen over de vraag van een ouder om te mogen verhuizen met kinderen. Hoe dat uitpakt, is moeilijk te voorspellen.

Aan de ene kant wordt gekeken naar de belangen van de verhuizende ouder en de belangen van de kinderen. Aan de andere kant kijkt de rechter naar de invulling van de bestaande omgangsregeling en daarmee de belangen van de andere ouder. Kan de omgangsregeling in stand blijven, ook als de kinderen verhuisd zijn? Zeker als een co-ouderschap is afgesproken, kan dat in de praktijk lastig zijn.

In de jurisprudentie zijn criteria bedacht die de rechters moeten langslopen. Het is een hele lijst. Het gaat te ver om die criteria hier op te sommen, maar als u hier vragen over heeft, bespreken we die graag met u!

De rechtbank in Amsterdam heeft kortgeleden ook een uitspraak gedaan in een verhuiszaak. Dat de uitspraak echt afhangt van de specifieke feiten, wisten we al. Dat blijkt ook nu weer.


RECHTBANK AMSTERDAM (19 oktober 2022, ECLI:NL:RBAMS:2022:5985)

In deze zaak nam de rechter in de overwegingen mee dat de kinderen er in het nieuwe huis enorm op vooruit zouden gaan. De rechtbank schrijft:

“Qua woning is de verhuizing vanuit Amsterdam naar Hoofddorp een geweldige verbetering: van een verouderd, slecht geïsoleerd eenkamer appartement van 45 m2, naar een nieuwe woning van 70 m2 met energielabel A+++. Moeder en de kinderen zitten niet langer boven op elkaar en de kinderen hebben een eigen kamer. Dat is niet alleen in het belang van de kinderen, maar zal ook het welzijn van moeder bevorderen, wat dan weer goed is voor de kinderen. Over de noodzaak om uit de huidige woning te verhuizen, zijn partijen het eens. Moeder probeert al jaren andere woonruimte te krijgen en vader wist daarvan en toonde daar ook begrip voor. Weliswaar werd hij overvallen door het nieuws over de woning in Hoofddorp, maar moeder heeft ter zitting uitgelegd dat dit een van de vele woningen was waarop zij had ingetekend, dat het er gezien de grote belangstelling helemaal niet naar uitzag dat zij een kans had en dat zij zelf zeer onlangs werd verrast met de mededeling dat zij deze woning op heel korte termijn kon huren.

Waar het om gaat, is dat de nieuwe woning in Hoofddorp is, wat betekent dat partijen niet langer vlak bij elkaar zullen wonen. Het is de bedoeling dat de kinderen op dezelfde school blijven als waar zij nu zitten. Dat zal vooral lastiger zijn in de weken dat de kinderen bij hun moeder zijn”.


Alles bij elkaar geeft de rechter in deze zaak toestemming aan de moeder om te mogen verhuizen met de kinderen. Omdat de verhuizing is het belang van de kinderen is en ook van hun moeder.


HOE KUNNEN WE U HIEROVER ADVISEREN?

Het blijft dus lastig u van advies te voorzien in dit soort zaken. Het is belangrijk de wens om te verhuizen goed voor te bereiden. En zo lang mogelijk met elkaar in gesprek te blijven over de mogelijkheden om een oplossing te vinden. Wij helpen u graag daarbij!

Wilt u meer weten over dit onderwerp, neemt u dan contact met ons op om over uw vraag te sparren.


Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op!


Advocaat Familierecht, Erfrecht en Mediator

35 weergaven

Comments


bottom of page